t6娱乐 - LOGO

梁小冰自感脱节 重新学戏

发布:2018-11-05来源:t6娱乐注册 编辑:t6娱乐代理

其实我份人好简单,选美前已有演出经验,拍过电影,仲係女主角之一?,所以我一直都觉得自己好幸运,落妆后係一个好平凡嘅女仔,但上镜就俾人感觉好有气质同灵气。冇钱结婚小冰在无綫八年,曾在中饰演慈禧太后,又于陈小春版分饰阿珂及陈圆圆,有古典美人美誉。

不过,小冰在一九九八年事业高峯时,突然选择离开无綫,并于二○○○年嫁给陈嘉辉,她直言也许当时年纪小,小冰笑说:我喺无綫八年拍咗二十几部剧,差唔多全部係古装。对一个中五毕业嘅女仔嚟讲,冇得玩、冇t6娱乐得瞓、冇得见朋友同屋企人,觉得自己冇正常人生活,身心都好疲累。

之后小冰过档亚视,又在中台两地发展,收入却胜从前,她说:因为我要照顾屋企,所以八年收入全部畀晒妈咪,到我同嘉辉想结婚时就冇钱,天无绝人之路,畀我哋去过台湾拍咗部,一部戏已经有一百万,直情係以前嘅三年人工。之后再去亚视一年都有一百万,反而觉得家做艺人惨过我哋以前,仲有好多搵一万几千,人工分分钟少过做保安。

唔够满足不过,每个演员都可能遇上樽颈位,在香港娱乐圈有十几年真空期,小冰直言是希望寻回自己的定位,她解释:其实一直以嚟港台、有线,甚至电影都有搵过我拍,但觉得角色唔太吸引,我唔係话人哋啲剧小儿科,只不过多年嚟都係参与大製作剧集,真係觉得满足感唔够大。加上我呢个年纪,唔通再拍爱情剧咩?

知道自己应该要转型,生完仔之后有三年真空期冇做过嘢,感觉自己同香港脱咗节,我知唔可以再食老本,希望有突破,所以用咗差不多十年去演舞台剧,重新学过演戏。小冰t6娱乐自言做艺人好辛苦,所以不赞成儿子入行,她说:我灌输好多做艺人拍剧好辛苦、人工又奀,我哋拍剧,十号风球都要开工,佢又见阿妈晚晚十二点都唔返屋企。

所以阿仔对呢行都好抗拒,佢今年虽然得七岁,但已经叫我唔好将佢张相放上网俾人睇。小冰叹在香港做演员好悲哀,她说:我最初以为家怡、王宗尧係新人,香港实得一间电视台拍剧,政府唔支持。

令好多有资历嘅演员苦冇机会。其实真係好惨?,其实一个演员经验越多越有戏味,我呢啲绝种?喇,年过四十仲做到女主角,如果我到五十岁仲做女主角,咁大家就应该要继续支持梁小冰喇。

场地:TheAIR(TheONE)服饰:ClubMonaco